diplomac@sportskagimnastika.rs +381 64 2373 313
Nekoliko saveta za zdravu užinu
March 9, 2016
0

Uvek sam pomalo zavidela ljudima kojima su dovoljna samo 3 obroka dnevno. Ja sam od onih kojima je potrebna užina da bi preživeli do sledećeg glavnog obroka. Dodatno ohrabrenje su mi i preporuke različitih zdravih režima ishrane koji tvrde da je pet obroka dnevno način da se spreče navale gladi i divljanje nivoa inslulina u krvi.
Ipak, svi smo svesni da u tim trenucima najčešće posežemo za industrijskim grickalicama ili slatkišima, svim onim nezdravim stvarima koje nam se uvek nađu pri ruci.

Zato evo nekoliko saveta do kojih sam došla u svojoj potrazi za idealnom užinom.

1. Neka užina bude stvarno mali obrok

Uzmite užinu čak i kad niste gladni, jer to ne znači da ubrzo nećete postati. Zato užina treba da bude mali i lagan obrok, najviše do 200 kalorija.

2. Izbegavajte ugljene hidrate

Naišli ste na informaciju da ugljeni hidrati ne drže dugo sitost. I to je tačno. Naročito ako ih uzimate na prazan stomak. Ubrzo po konzumiranju čokoladice ili nekog testa ćete ustanoviti da vam se apetit tek otvorio. Zato je bitan izbor namirnica za užinu. Neke od najboljih koje su se pokazale u mom slučaju su:

  • orašasti plodovi: bademi, lešnici i orasi
  • kikiriki, suvo pečen i neslan
  • semenke bundeve ili suncokreta
  • avokado
  • celer
  • jogurt
  • voće

Zdrave grickalice poput orašastih plodova i semenki su dobar izbor za užinu. Jedna od mojih omiljenih kombinacija je šaka semenki sa jogurtom i celerom. Celer je zdrava namirnica i odličan izbor ako ste na dijeti, osim minerala i vitamina, može se pohvaliti i negativnim kalorijama.
Avokado je teška, masna namirnica, prilično neutralnog ukusa. Zbog količine masnoće koju poseduje, nemojte jesti više od dva-tri tanka režnja. Ja ga samo očistim i jedem sirov sa paradajzom, rukolom ili zelenom salatom a najčešće samo sa jogurtom.

Voće je zdravo i treba ga konzumirati više puta u toku dana. Ako ga jedete samo, najčešće će vam samo otvoriti apetit. Zato ga kombinujte sa drugim namirnicama, na primer jednu jabuku kombinujte sa šakom badema ili 200 grama jagoda sa čašom jogurta. Osim ako se svakodnevno ne bavite fizičkim aktivnostima, ne preterujte sa bananama. To je odlična namirnica koja će vam dati energiju, pa je konzumirajte samo pre treninga ili kako prepodnevnu užinu. Za popodnevnu užinu su jabuke ili ananas bolji izbor.


3. Ako ne možete bez čokolade

Ako dan ne možete da zamislite bez čokolade, neka barem bude ona zdrava sa 70% kakao delova. Da vam savest bude mirnija, znajte da kakao sadrži dosta gvožđa i one dobre masnoće. Ipak, i crnom čokoladom imajte meru, zadržite se na nekoliko kockica.

Da li vi praktikujete užinu? Podelite recepte sa nama!