diplomac@sportskagimnastika.rs +381 64 2373 313
Opasni sportovi i povrede
March 3, 2016
0

Mnoge mame se brinu da će im se djeca provrijediti igrajući fudbal, ili skačući na trampolini, međutim istraživanje koje je uradio Univerzitet Loyola iz SAD-a pokazuje da je najopasniji sport za djecu zapravo – košarka.

Djeca koja igraju košarku u školi ili čak na igralištima oko zgrade su u opasnosti od iste ozljede koljena kao i profesionalni košarkaši. Dobra vijest je da se većina ozljeda može spriječiti pravilnim treningom.

U nastavku pročitajte koji su to, i zašto, najopasniji sportovi za vaše mališane.

Košarka – Više od pola milijuna djece zatraži hitnu medicinsku pomoć svake godine usljed povreda vezanih za košarku, sto ovaj sport stavlja na prvo mjesto kada su u pitanju sportske povrede kod djece. Uglavnom se radi o povredi prednjeg križnog ligamenta, što je česta povreda u bilo kojem sportu koji uključuje uvijanje, skakanje, ili naglo zaustavljanje. Pravilno treniranju je apsolutno neophodno.

Biciklizam – Da, ta omiljena razonoda poslala je više djece na regentsko snimanje nego nogomet. Nošenje kacige uvelike smanjuje rizik kao i edukacija djece o opasnostima vožnje u prometu.

Fudbal – Također sport koji uzrokuje mnogo povreda kod djece. Donedavno, ovaj sport bio je na prvom mjestu po broju povreda.  Mnoge povrede zapravo nisu izazvane nezgodnim položajem tijela ili jako šutnutom loptom, već nepravilno postavljenim i neučvršćenim golovima.

Skateboarding – Ovaj sport se svrstava među ekstremne, i to sa razlogom. Preporučuje se korištenje zaštitne opreme kao što su zatvorene protuklizne cipele, kaciga, te  posebno dizajnirani štitnici za laktove, koljena i šake.

Trampolin – To zapravo i nije sport, zar ne? Ipak, djeca ga koriste (i vole!) i – povrjeđuju se. Ako dijete koristi trampolin, onda vodite računa da postoji i zaštitna mreža. Ova sprava je namijenjena za skakanje i odbacivanje, ali (na žalost) ne i za zaustavljanje. Djecu na trampolini uvijek treba nadzirati kvalificirana i stručna osoba.

Plivanje i ronjenje – Kombinacija djeca + voda predstavlja potencijal za povrede. Česte povrede kod ronjenja su povrede glave i kičme. Uvijek pazite na dubinu vode, te djeci skrenite pažnju na to. Ako je moguće, koristite bazene i plaže gdje postoje kvalificirani spasioci.

Jahanje – Jedna britanska studija je pokazala da jahanje uzrokuje neke od najopasnijih ozljeda glave i kičme kod djece.

Kako bi se izbjegle sportske povrede, potrebno je da djecu prati i trenira kvalificirani trener, te da su uvijek pod nadzorom. Također, treba voditi računa o ispravnoj zaštitnoj opremi koja je uvijek neophodna.