diplomac@sportskagimnastika.rs +381 64 2373 313
Sportska gimnastika: Oprez! Nije svaki sport za svako dete
April 26, 2016
0

Za roditelje uvek postoji dilema gde upisati dete, koji sport je najbolji za njega. Postoji više kriterijuma za donošenje ove odluke, jedan od njih treba da bude i mišljenje fizioterapeuta.

– Bavljenje sportom svakako povoljno utiče na rast i razvoj deteta. Međutim, nije svaki sport za svako dete. Treba voditi računa o položaju koji je dominantan u tom sportu, jer neki sportovi mogu da dovedu do nastanka ili do povećanja deformiteta – kaže Olivera Popović, visoki strukovni terapeut iz Ordinacije “Master Physical” u kojoj se često pripremaju naši vrhunski sportisti.

U periodu najintenzivnijeg razvoja, a to je period od četvrte do desete godine, deca ne bi trebalo da se opredeljuju samo za jedan sport.

– Na primer, sportovi kao što su rukomet, tenis jesu sportovi koji forsiraju jednu stranu tela, pa će se u tom slučaju jedna strana više razvijati u odnosu na drugu, što može dovesti do stvaranja deformiteta (skolioze) ili do njegovog pogoršanja ako je već prisutan – kaže Olivera Popović.

Za decu sa kifozom (kifoza ili pogrbljenost je povećana krivina kičmenog stuba u grudnom delu) košarka nije dobar izbor jer se puno vremena provodi u povijenom položaju, što nije slučaj s odbojkom, mačevanjem, borilačkim veštinama. Deca sa naglašenom lordozom (lordoza je deformitet kod koga je gornji deo karlice nagnut i potiskuje stomak upolje) ne bi trebalo da idu na sportove koji takav stav potenciraju (sportska gimnastika, ritmička gimnastika).

Pre nego što se deca opredele za jedan sport, potrebno je da prethodno nauče složene veštine, uspostave dobru koordinaciju, mišićni balans i motoričke sposobnosti, a sve je to teško postići ukoliko se na tome radi posle puberteta. Da li za decu do 10 godina postoji sport koji će uticati na njihov pravilan razvoj i to kroz zabavu, fizičku aktivnost i korekciju? Jer, ne utiče svaka aktivnost povoljno na rast i razvoj deteta.

– Ovo pitanje nas je podstaklo da napravimo jedinstveni program vežbanja u našem centru „Master mini”, zasnovan na medicinskom znanju i decenijskom iskustvu u radu s decom. Novi pristup obuhvata vežbe po meri deteta. Svakom detetu se individualno pristupa, kroz pregled, merenja, određivanje funkcionalnog statusa, a potom se dete raspoređuje u određenu grupu u okviru koje se radi unapred osmišljen program – kaže profesor fizičkog vaspitanja Dejana Nikolić, koordinatroka centra.

NAJČEŠĆI DEFORMITETI
skolioza – krivljenje kičme u stranu, može biti jednostruka u obliku slova C, dvostruka kada se kičma krivi na obe strane kao slovo S i vrlo retko trostruka
kifoza – pogrbljenost, povećana krivina kičmenog stuba u grudnom delu
lordoza – deformitet kod koga je gornji deo karlice nagnut i potiskuje stomak upolje
grudi – nepravilnosti u razvoju grudnog koša se manifestuju kao „kokošije grudi” (izbočene) i „levkasti grudni koš” (udubljene grudi)
stopala – najčešće se javljaju spušteni svodovi i ravna stopala. Na pojavu ovih deformiteta utiče pre svega nasledni faktor, ali i fizička neaktivnost, gojaznost, bolovi u nogama, a nekad i u krstima.

PROBLEMI
Da li znate da kod dece u 90 odsto slučajeva čak i mali deformiteti (kičma, stopala…) koji se zanemaruju dovode do trajnih posledica? Na osnovu istraživanja iz 2010, svako drugo dete ima jedan, a svako četvrto dva ili više deformiteta. Najviše je onih sa problemima stopala, a odmah su zatim problemi kičmenog stuba, kolena i grudnog koša. Ukoliko se na vreme ne reaguje i odlaže korektivni rad, loše držanje tela može da izazove strukturne ili statičke deformitete koje je teže korigovati.