diplomac@sportskagimnastika.rs +381 64 2373 313
Uncategorized
Sportska gimnastika:Sprečite najčešće sportske povrede
April 2, 2016
0
S obzirom na to da je letnji raspust u punom jeku, većina mališana je uzela rolere, skejtbordove, bicikle ili se svakodnevno nalazi sa drugarima iz razreda da igra košarku ili fudbal. Ovo kod vas, naravno, napade panike. To nije ništa novo, a nije ni bez razloga.

S obzirom na to da je letnji raspust u punom jeku, većina mališana je uzela rolere, skejtbordove, bicikle ili se svakodnevno nalazi sa drugarima iz razreda da igra košarku ili fudbal. Ovo kod vas, naravno, napade panike. To nije ništa novo, a nije ni bez razloga. Volimo ih i ne želimo da se povrede. Zato i pazimo da izaberu sportove kod kojih su najmanje šanse da će do toga doći. Iako se kao najopasniji sportovi čine hokej i drugi grubi sportovi, američki stručnjaci za sigurnost na prvo mesto po opasnosti stavljaju košarku.

Naime, kako su pokazala istraživanja američkih stručnjaka za sigurnost, klince koji igraju košarku vreba opasnost od istih povreda kolena koje muče i profesionalne košarkaše.

– Ipak, to ne znači da niko više ne bi trebalo da igra košarku, fudbal ili da vozi bicikl. Sve može da se spreči pravilnim treningom i nadzorom. Pa krenimo redom – objašnjava dr spec. Predrag Mugoša.

Košarka

Igranje košarke naravno nije opasno, ali zakucavanje jeste. Zbog toga mališani zaista mogu da završe u bolnici.

– Naravno, takve povrede je moguće zadobiti u svim sportovima koji uključuju skakanje, izokretanje, nagla zaustavljanja i slično – objašnjava dr Mugoša. – Upravo zato je potreban pravilan trening – dodaje on.

Posebno važno da deca od početka prisustva u sportu redovno treniraju apsolutno uče sve delove sportskih igara, ne praveći pauze u treniranju. Mnogo je opasnije povremeno trenirati nego ne trenirati. Kako za razvoj deteta tako i po vrsti i načinu povređivanja.

Bicikl

Svaki put kada ste detetu rekli da stavi kacigu na glavu i štitnike pre nego što uzme svog dvotočkaša i odveze se, nije bilo bez razloga. Bicikl je odmah iza košarke po broju povređenih, kojih je u godini dana bilo nešto manje od pola miliona.

– Posebnu opasnost predstavlja saobraćaj, zato pazite da vam se deca ne voze po gradu i prometnim ulicama – upozorava dr Mugoša.

Kada je biciklista u prilici da bude u saobraćaju, treba da je posebno pažljiv jer je nepažnja naših vozača velika naročito prema biciklistima.

Fudbal

Nespretni padovi, guranje, laktanje, sve to je uobičajeno tokom dečjih fudbalskih utakmica, a može da se završi veoma loše. Opasnost se krije i u golovima koji nisu pričvršćeni za tlo, pa mogu da padnu, pomere se i povrede nekoga.

– Uvek govorite detetu da fudbal treba da se igra na prostorima koji su namenjeni toj svrsi, da budu ravne površine, da ivice budu zaštićene tako da ne dolazi do povređivanja ako se izađe van ograničenog terena – objašnjava dr Mugoša.

Takođe treba voditi računa i o obući. Obuća mora da bude prilagođena ovakvoj vrsti terena, to znači da patike treba da imaju određene šare na koje sprečavaju proklizavanje na ovoj podlozi. I upozoriti ih da ne igraju po mokrom betonu, travi ili šljunkovitom terenu koji nije za to predviđen jer su tada povrede dvostruko veće.

Skejtbord

Vožnja skejtom je opasna zbog velike brzine i promene inercije koja za posledicu ima povređivanje težih stepena (preloma, fraktura i slično).

– Pre nego što dete počne da se bavi ovim sportom, morate da ga upozorite na sve moguće vrste povreda i njihovu težinu. Ako je mališan baš uporan i to želi, onda morate da mu priuštite odgovarajuću obuku kako bi naučio da se vozi primerenom brzinom na odgovarajućem terenu – savetuje dr Mugoša.

Vožnja skejtborda je jedan od retkih sportova gde moraju da postoje štitnici za glavu, rame, rameni deo, ruke, kolena i skočne zglobove. Jer povrede su, kako kažu, iskusni skejteri, od glave do pete.

Roleri

Vožnja rolera je veoma dobra za ceo donji deo tela, ali i za trbušnjake. I naročito se preporučuje devojčicama.

– Roleri su nešto stabilniji od skejta, pa su povrede ređe, ali su štitnici obavezni – dodaje dr Mugoša.

Višak energije mora negde da se potroši

Mnogi mališani imaju višak energije. Kako da izađete na kraj sa malim nemirkom, možete da pročitate na portalu „Žena“ – www.zena.blic.rs. A mi vam odande donosimo podatak koji su idealni sportovi za mališane:

Od 5 godina: fudbal, plivanje, gimnastika

Od 6 godina: rukomet, hokej, hokej na ledu, skijanje

Od 8 godina: košarka, džudo, gimnastika na spravama

Od 10 godina: odbojka, ragbi, vaterpolo, planinarenje, vožnja bicikla

Sportska gimnastika opasna za devojke

Drugi sportovi kod kojih takođe prete opasnosti su i dizanje tegova (čime deca ne bi trebalo da se bave), odbojka, golf, rvanje, sportska gimnastika, tenis i dr. Što se tiče devojaka, najopasniji sport je sportska gimnastika – sigurno ste slušali o raznim povredama koje prate karijeru svake gimnastičarke, a ponovo su u pitanju nespretni padovi. Ipak, svi se bavimo tim sportovima. Naravno, to nije razlog da zabranimo deci da se sportom bave, već naglasiti da svaki sport ima određena pravila koja moraju da se poštuju. Pravilan trening i zaštitna oprema i – bez glupiranja i dokazivanja.