diplomac@sportskagimnastika.rs +381 64 2373 313
Sportska gimnastika: Surovo kratka karijera Olimpijskih gimnasticarki
March 13, 2016
0
U 2012, Gabby Douglas je bila preslatka, sitna devojčica koja je osvojila zlatnu medalju u gimnastičkom višeboju na Olimpijadi u Londonu.
Ovog vikenda u gradu Jesolo u Italiji, ona je bila gimnasticarka koja pokusava povratak.
U Američkoj gimnastici, povratci su skoro nemogući. Ali Douglas je izgledala savršeno na svom prvom takmičenju u više od dve godine.
Na malom takmičenju, na kome glavni Americki rivali nisu ucestvovali, svi su se divili da je ona zavrsila cetvrta, samo tri poena iza novog Americkog talenta, Simone Biles.
Najsvetliji trenutci u karijeri gimnasticarke su surovo kratki. Da pogledamo Douglas i Biles.  Douglas je rodjena 31 decembra 1995, i kvalifikovala za Olimpijske igre
u Londonu (po pravilima takmicari moraju da pune 16 godina u takmicarskoj godini).  Ona je takodje kvalifikovala (za jedan dan) da ucestvuje u medjunarodnim takmicenjima
koji sluze kao glavne pripreme za Olimpijske igre.  Ona je u to vreme bila u najboljoj formi, kada je pobedila najvazniju gimnasticku medalju:  viseboj, mada nije nikad ranije dobila ni jednu individualnu medalju na svetskim takmicenjima
Biles se rodila 15 meseci kasnije, 14 mart 1997.  Bila je premlada da ucestvuje u Olimpijskim igrama u Londonu, ali je osvojila 9 medalja na svetskim takmicenjima.
Ona dominira na svakom takmicenju na kojem ucestvuje.  Na takmicenju u Italiji, Biles je pobedila na skoro svakoj spravi, i pobedila u viseboj.  Ali Biles mora da ostane na vrhu jos 18 meseci, sto je citav vek u zivotu gimnasticarke, inace ce propustiti svoju sansu da se proslavi.
“Ja sam sada jaca nego sto sam bila proslog puta,” izjavila je Gabby Douglas kad su je novinari pitali da li trenira za 2016 Olimpijadu.  “Kada radim akrobatiku, mnogo mi je lakse.” Douglas, koja sada ima 19 godina, je misicavija i nekoliko centimetara visa nego sto je bila u 2012. Ona ima jednu od najtezih vezbi na gredi: salto nazad sa sraubom, i izgledaisto tako dobro kao u 2012.
To je vrlo neobicno u zenskoj gimnastici.  Najtalentovanija deca, one koje bi mogle da stignu do Olimpijskih igara, su vec jako dobre sa deset, jedanaest godina.  One do tada provode veci deo dana u gimnastickoj sali, i skoro ni jedna ne ide u klasicnu celodnevnu skolu.  Mnoge imaju intenzivne treninge dva puta dnevno.  Ali to sto je van njihove kontrole su pubertetske promene. Visina, tezina, grudi, kukovi.  Gimnastika te nauci jednu vaznu lekciju: konkurencija ti je cesto mladja i mrsavija od tebe.