Sveže ceđeni sokovi od voća i povrća najbolji su izvor hranljivih materija koje su vam potrebne za optimalnu energiju.
Zdravlje na eks, cedjeni sokoviPrirodni sokovi mogu bitno da da poboljšaju zdravlje, čak i da spasu život. Tako bar tvrdi naša čitateljka Nevena, koja je zbog neadekvatne ishrane gotovo ugrozila svoje zdravlje. “Jela sam neredovno i nekvalitetno, što je ostavilo strašne posledice na moje zdravlje. Patila sam od hronične slabosti, zbog koje sam morala da napustim posao”, priseća se Nevena. “Nisam imala snage čak ni da prećem hodnik, a da mi kolena ne zaklecaju.” U potrazi za lekom, Nevena je obišla brojne ordinacije i probala različite dodatke ishrani, ali ništa nije bilo dovoljno efikasno. A onda je pročitala jedan članak o blagotvornom dejstvu sveže cećenih sokova od voća i povrća, kao i knjigu koja je bila preporučena u tom tekstu.
Nevena je počela svakodnevno da pije sveže cećene sokove i usvojila je vegetarijanski način ishrane. Rezultati su bili zapanjujući. Za samo tri meseca, Nevena je postala “nova” osoba – puna energije, snage i dobrog raspoloženja. Ova promena inspirisala ju je da svoju terapiju pretvori u nov način ishrane. Od tada je prošlo već pet godina, a Nevena više nikada nije osetila slabost ili ozbiljno obolela.
Zašto prirodni sok?
Ukoliko želite da izvučete maksimalnu koncentraciju vitamina, minerala, enzima i fitomaterija iz voća i povrća, onda je najbolja opcija sok, jer ga organizam lako apsorbuje. Prirodnim cećenjem, voće i povrće obično gubi biljna vlakna, zbog čega su lakše svarljivi i brže dospevaju u ćelije. Ukoliko postoji veća potreba za biljnim vlaknima lako možete da je zadovoljite unosom integralnih žitarica, svežeg povrća i voća, ili jednostavnim dodavanjem integralnih žitarica u sveže cećeni sok.
Voće ili povrće?
Voće je bogato raznovrsnim hanljivim materijama, ali sadrži i velike količine prirodnog šećera. Upravo zbog toga, nutricionisti kao dnevnu dozu preporučuju sok dobijen cećenjem 2 šolje voća, jer koncentrovani šećer predstavlja dodatne kalorije, a kod dijabetičara može da izazove značajan porast nivoa šećera u krvi. Pored toga, iscedite sok od nekoliko listova spanaća, malo šargarepe i celera (zbog raznovrsnosti, možete da dodate i cveklu ili dve). Mešanje više vrsta povrća u jednom piću obezbećuje unos većeg broja hranljivih materija i poboljšava ukus napitka.
Kolika je trajnost prirodnog soka?
Toplota, svetlost i vazduh ubrzavaju razgradnju hranljivih materija, zbog čega je uvek najbolje da sok popijete neposredno nakon cećenja voća (ili povrća). U slučaju da ste napravili veću količinu soka, držite ga u zatvorenoj posudi u frižideru (ali, ne duže od 24 sata). Eksperti preporučuju da napravite dve porcije soka od povrća – jednu odmah popijte, a drugu držite u zamrzivaču, od 10 do 20 minuta (zbog očuvanja hranljivih materija), pre nego što je stavite u frižider.
Zašto su prirodni bolji od kupovnih sokova?
Kupovni sokovi podvrgavaju se procesu pasterizacije, pri kojoj se uništava odrećena količina hranljivih materija (vitamina, minerala i enzima). Upravo zbog toga, većina proizvođača naknadno dodaje u napitke vitamine i minerale, ali stručnjaci smatraju da su ove materije najkorisnije u svojoj prirodnoj formi, jer su tada i najefikasnije. Ukoliko, ipak, niste u mogućnosti da sami pravite prirodno ceđene sokove, onda u prodavnici uvek birajte one koji nose oznaku “100 % voće”, bez dodatog šećera ili vode.
Poboljšajte ukus soka
Iako će se vaše nepce, nakon odrećenog vremena, navići na ukus sokova od povrća, u početku može da vam se učini da su ovi sokovi neukusni. Zato vam predlažemo ova a recepta za spravljanje sokova od vrća, kojima se dodaje voće radi poboljšanja ukusa. S obzirom na činjenicu da mnogi ljudi imaju otpor prema ovoj ili onoj vrsti povrća, u ovako pripremljenim sokovima
rovatno neće ni osetiti njihov ukus, a uneće potrebne hranljive materije.
Osnovni koktel
Ovaj koktel zadovoljiće ukus početnika, dok će beta karoten iz šargarepe i cink iz ćumbira ojačati imunitet.
Potrebno (za jednu osobu): 3 šargarepe srednje veličine, 2 struka celera, prstohvat ćumbira u prahu, 1/2 nakisele jabuke (* Kada se naviknete na ovaj ukus, možete obogatiti koktel dodavanjem 1/2 oljuštenog krastavca/malo iseckanog lišća peršuna/3 cveta brokolija/nekoliko listova spanaća.)
Osvežavajući koktel
Celer je odličan izvor magnezijuma, minerala čiji nedostatak najčešće izaziva osećaj slabosti, dok miroćija podstiče oslobaćanje hormona dobrog raspoloženja (endorfina) u mozgu.
Potrebno (za jednu osobu): 4 šargarepe srednje veličine, jedna vezica miroćije, 1 struk celera sa lišćem, 1/2 limuna.
Koja je dovoljna količina soka?
Nutricionisti preporučuju da svakodnevno popijete sok od 2 šolje voća i 2,5 šolje povrća u okviru prosečne ishrane u vrednosti od 2.000 kalorija. S obzirom na to da se iz različitog voća i povrća dobija različita količina soka, najbolje je da se rukovodite porcijama sirovog voća i povrća. Sok od povrća je idealno rešenje u situacijama kada nemate vremena za pripremu obroka. Uostalom, nekada je lakše popiti sok od kelja, nego ga pojesiti kao prilog jelu.
5 saveta za adekvatnu pripremu prirodnog soka
1 Nabavite kvalitetan sokovnik. Izaberite onaj koji ima jak elektromotor, kao i onaj koji ima manje delova i dodataka (zbog lakšeg održavanja).
2 Obezbedite mesto na kuhinjskom pultu. Postavite sokovnik na mesto koje će omogućiti njegovu laku upotrebu.
3 Nabavite specijalnu literaturu. Ukoliko ne možete sami da osmislite recepte za pripremu ukusnih napitaka od voća i povrća, onda je najbolje da kupite knjigu recepata.
4 Neka voće i povrće bude organsko i ekološko. Najvredniji sastojci voća i povrća obično se nalaze u njihovoj kori ili ljusci. Ipak, ukoliko namirnice nisu odgajane na prirodan, organski način, morate dobro da ih operete zbog prisustva pesticida u ljusci.
5 Mislite unapred. Operite, oljuštite i iseckajte voće i povrće i držite ga i zatvorenoj posudi u frižideru (tokom noći). Na ovaj način, olakšćate sebi postupak pripreme soka.