diplomac@sportskagimnastika.rs +381 64 2373 313
Sportska gimnastika: Paleo dijeta
April 4, 2016
0
Paleo dijetu je osmislio profesor Loren Kordejn, a sama dijeta se zasniva na istraživanju o mogućoj ishrani naših prapredaka iz perioda paleolita (Paleolit ili starije kameno doba je istorijski preriod koji traje od nastanka čoveka do 10.000 godine p.n.e).   Iako su prve asocijacije na ovu dijetu – velike količine mesa – to ipak ne znači da treba da jedemo sirovo meso i korenje, ali zato izbegavanje žitarica, šećera i raznoraznih prerađevina može da učini čuda, kaže dr Kordejn.
Koncept Paleo dijete se temelji na tome da su ljudi evoluirali milionima godina pre neolitskog perioda, kada se ishrana zbog poljoprivrede značajno promenila. Autor dijete tvrdi da žitarice nisu bile deo praistorijske ljudske ishrane, te da su uvedene u jelovnik tek u vreme agrokulturne revolucije pre 10.000 godina.

U proteklih 200 godina industrijska revolucija još je značajnije promenila našu ishranu, a štetnost veštačkih aditiva koji produžuju rok trajanja proizvoda kao i drugih dodataka ne dovodi se u pitanje. Sve ove promene značajno štete našem zdravlju i glavni su krivac za bolesti moderne civilizacije, uključujući gojaznost, dijabetes, srčana oboljenja i rak.
Osnovne postavke Paleo dijete kažu da bi trebalo da jedemo onako kako smo se to činili desetinama hiljada godina ranije, pre pojave poljoprivrede i daleko pre industrijalizacije. Spomenimo i to da je Paleo dijeta prilično popularna kod brojnih svetskih zvezda i među džet-setom.


Paleo dijeta – osnove

U knjizi “The Paleo Diet” iznete su tvrdnje da je ljudska genetika najbolje prilagođena ishrani naših predaka pre poljoprivredne revolucije. Kao takva, Paleo dijeta bazira se na ishrani koja je bila dostupna ljudima u to vreme. Mnoge namirnice su zabranjene.
Ukratko, to znači izbegavanje suhomesnatih jela, zatim šećera, soli, proizvoda od žitarica (hleb, kukuruz, pšenica, pirinač, testenine…), mahunarki, mlečnih proizvoda, kvasca, kafe i alkohola. Krompir, soja i kukuruz su posebno zabranjeni zbog toga što su danas genetski i nutricionistički modifikovani.

Iako su u ovoj dijeti eliminisane žitarice i prerađeni ugljeni hidrati, ova dijeta je manje ograničavajuća od sličnih dijeta, kao što je na primer Atkinsonova dijeta, jer su u njoj većina voća i povrća dozvoljena u neograničenim količinama.

Meso (uključujući i morske plodove) i jaja su možda najvažnije komponente Paleo dijete. Svo povrće je dozvoljeno osim pasulja, mahunarki i krompira. Pečurke su dozvoljene.

Voće, orašasto voće i semenke (sve osim kikirikija) može se konzumirati. Med i sušeno voće dozvoljeni su samo u malim količinama. Dozvoljena su samo neka ulja – maslinovo, laneno i ulje kanole. Preporučuje se uzimanje ribljeg ulje u kapsulama. Od pića – dozvoljeni su voda i čaj, ali i sveže ceđeni nezaslađeni sokovi u malim količinama.

Preporuka je jesti samo kvalitetnu hranu, odstraniti sve što je prerađeno ili stiže u kutiji. Neprerađena, prirodna hrana u vidu krtog mesa, koštica i semenki, voća i povrća, bez skroba, šećera, mlečnih proizvoda i mahunarki je Paleo izbor. Tu su i neke obavezne promene: zamena ulja, smanjivanje zasićenih masti i uzimanje prostih šećera i soli. To mogu svi da priušte, a i prodavnice su dobro opremljene ovim namirnicama

Paleo dijeta – dozvoljene namirnice

Jaja, sve vrste mesa, uključujući i morske plodove, povrće i to prvenstveno paradajz, paprika, luk, krastavac, tikvice, patlidžan, blitva, kupus, šargarepa, pečurke…, voće, bez izuzetaka, oko 150 g meda i suvog voća nedeljno, maslinovo ulje, od napitaka: voda, čaj, a povremeno i nezaslađeni sok.
Paleo dijeta – zabranjene namirnice

Šećer, žitarice, krompir, mlečni proizvodi, prerađeno meso (salame, viršle, paštete …), čokolada, proizvodi od kukuruznog i sojinog brašna, majonez, so, kvasac, sirće (preporučuje se korišćenje limunovog soka za salate).
Paleo dijeta – primer jednodnevnog jelovnika

 • Doručak: Omlet sa spanaćem i pečurkama,
 • Užina: Šaka bobičastog voća,
 • Ručak: Pastrmka na žaru, velika mešana salata sa prelivom od limunovog soka i maslinovog ulja,
 • Užina: Sirova šargarepa i jabuka,
 • Večera: Piletina na žaru, kuvani brokoli, salata od paradajza,
 • Dezert: Prženi orasi i jabuka.

 

Paleo dijeta – argumenti za njeno sprovođenje

 1. povećan unos proteina smanjuje apetit i ubrzava metabolizam, visoko proteinska ishrana održava mišićnu masu,
 2. naglašava se važnost voća i povrća,
 3. organizam ima dovoljno esencijalnih masnih kiselina,
 4. ishrana će odgovarati osobama koje su sklone povišenom šećeru u krvi,
 5. poboljšaće zdravstveno stanje i smanjiti rizik od mnogih bolesti kao što su dijabetes, srčane bolesti i rak,
 6. stvara alkalno opterećenje na bubrezima, što sprečava gubitak kalcijuma i čuva koštano tkivo, a to pak može da smanji rizik obolevanja od osteoporoze,
 7. nema brojanja kalorija i merenja obroka.


Paleo dijeta – argumenti za njeno NE sprovođenje

 1. prekomernim unosom proteina organizam se opterećuje brojnim štetnim materijama, posebno amonijakom koji može imati i toksične posledice
 2. dijeta bi mogla teško da padne osobama koje vole ugljene hidrate ili skrobne namirnice,
 3. dijeta zahteva puno predanosti,
 4. u društvenim situacijama (na zabavama i slavama) možete imati poteškoća da se pridržavate ove dijete,
 5. potreban je period odvikavanja od kafe, šećera i ostalih slatkiša,
 6. potrebno je uzimati kalcijum zbog neuzimanja mlečnih proizvoda,
 7. ne može se prilagoditi vegetarijancima.


Zaključak

Ako se osoba zaista pridržava Paleo dijete, ovo može biti veoma efikasan način gubljenja kilograma. Ipak, pridržavati se ove dijete neće biti lako, posebno u početku, kada se treba odviknuti od svih namirnica koje su većini nas veoma ukusne. Zbog toga se kod nekih mogu javiti simptomi u vidu umora, glavobolje i potrebe za određenom hranom. Ovi problemi nestaju nakon nekoliko nedelja i od tog trenutka Paleo dijeta je većini osoba veoma laka, jer se u suštini radi o ishrani kod koje nema gladovanja.

Uprkos opasnostima od argumenata za njeno ne sprovođenje, ovakva ishrana zdravija je od npr. Atkinsonove dijete koja isključuje voće, ali ne treba zaboraviti da je najboje hraniti se uravnoteženo, unositi sve grupe namirnica, ali u malim količinama i u pravilnoj kombinaciji.

Ako se bavite zahtevnim sportom kao što je, na primer, sportska gimnastika možda bi trebalo da razmislite da li je ova dijeta za vas.